Haal meer uit je SPORT met behulp van inspanningsfysiologie. Laat u optimaal testen en begeleiden door onze inspanningsfysioloog. Een inspanningstest is vandaag de dag een must in het verbeteren en verfijnen van uw prestatievermogen. Inspanningsfysioloog Brand Breyne heeft een sterke expertise in de begeleiding van elk type sporter. Niet enkel sporters op professioneel niveau, maar ook de recreatieve sporter kan zijn conditie van licht tot maximale inspanningstesten, analyseren en met het trainingsadvies zijn prestaties verbeteren.


Voor de inspanningsproeven wordt samengewerkt met het Sportmedisch Centrum Zottegem. De testen vinden aldaar plaats.


Concreet bestaat het onderzoek uit volgende stappen:


Doktersconsult


De persoonlijke en familiale medische voorgeschiedenis wordt overlopen. Een anamnese waarbij voornamelijk wordt gepeild naar cardiovasculaire problemen wordt afgenomen. De sportarts verricht een klinisch onderzoek met onder andere een hart- en longauscultatie en bloeddrukmeting. Vervolgens wordt een rust - ECG genomen. Op die manier krijgt de arts een zicht of een maximale inspanningstest zonder risico's kan worden verricht.


Verkennend gesprek:


Via een verkennend gesprek met de inspanningsfysioloog brengen we je sportieve voorgeschiedenis in kaart. Zo hebben we een totaalbeeld van je doelstellingen en verwachtingspatroon, vooraleer we overgaan tot de inspanningstest. Daarnaast wordt je vetpercentage gemeten via huidplooimeting.


Inspanningstest:


De ultieme test ... Hier wordt u maximaal getest op de fiets of op de loopband. Tijdens deze 'opklimmende' test wordt uw hartslag en gevoelswaarden voortdurend gecontroleerd. Daarnaast wordt via een vingerprikje de melkzuurconcentratie (lacataatwaarden) in uw bloed gemeten. Op deze manier wordt doorheen de test de reactie van het lichaam van lage tot maximale intensiteit gemonitord.


Na de inspanningstest cooling down en verfrissende douche worden alle testresultaten uitvoerig besproken en wordt uw conditie in kaart gebracht. Uw sterke punten worden geëvalueerd, maar ook uw zwakke punten. De evolutie van laag naar hoog en de maximale waarden geven een gedetailleerd beeld van uw conditie.


De gevonden resultaten stellen de inspanningsfysioloog in staat om via diepgaande analyse u trainingsadvies op maat te geven. Waar u sterke punten kunt bestendigen en zwakke punten kunnen weggewerkt worden. Dit advies vertaalt zich in een concreet trainingsprogramma waarmee je de eerste 3 maanden op weg kunt.

Wie komt in aanmerking voor deze test?


Alle sporters komen in aanmerking voor de test zowel de recreatieve sporter als topsporter kortom iedere sporter die zich conditioneel wenst te verbeteren.


Duur?


Een volledige test met voorafgaande doktersconsultatie neemt ongeveer 2 uur in beslag.



Wat moetje zeker meebrengen voor een inspanningstest?


• Relevante informatie omtrent trainings-/competitieverleden.
• Indien een inspanningstest op de loopband: loopschoenen, gepaste sportkledij, handdoek en douchegerief.
• Indien een inspanningstest op de fiets : eigen fiets* en fietsschoenen, gepaste sportkledij, handdoek en douchegerief.


Weetje


Doe best twee dagen voor de test geen al te zware inspanningen meer. Voldoende rust is essentieel voor het afleggen van een goede test.